Τρίτη 4 Αυγούστου 2020

Ποθούμενα


Πήγαινε ήρεμα ανάμεσα στον θόρυβο και στην βιασύνη και θυμήσου, τι γαλήνη μπορεί να υπάρχει στη σιωπή. Όσο το δυνατόν, χωρίς να προδίνεις τις αρχές σου, προσπάθησε να διατηρείς καλές σχέσεις με όλους. Λέγε την αλήθεια σου ήρεμα και καθαρά. Άκουσε τους άλλους, ακόμα και τους ηλίθιους και τους αγράμματους. Και αυτοί έχουν την ιστορία τους.

Απόφευγε τους βροντώδεις και επιθετικούς ανθρώπους, καταπιέζουν την ψυχή. Αν συγκρίνεις τον εαυτό σου με άλλους, μπορεί να γίνεις αλλαζονικός ή να πικραθείς: αυτό γιατί πάντα θα υπάρχουν άτομα ανώτερα και κατώτερα από εσένα. Να χαίρεσαι τις επιτυχίες σου, και τα σχέδια σου. Κράτα το ενδιαφέρον σου προσανατολισμένο στην καριέρα σου, όσο ταπεινή και αν είναι. Είναι ένα ουσιαστικό κτήμα στην ταλάντωση του χρόνου και στις εναλλαγές διαφόρων εποχών.

Να είσαι προσεκτικός στις συναλλαγές γιατί ο κόσμος είναι γεμάτος πονηριά. Αλλά μην αφήσεις αυτό να σε τυφλώσει σε όποιες αρετές υπάρχουν. Πολλοί είναι αυτοί που πασχίζουν για υψηλά ιδανικά και παντού η ζωή είναι γεμάτη ηρωισμούς. Να είσαι πάντα και παντού ο εαυτός σου. Προ πάντων μην υποκρίνεσαι συναισθηματικά. Μην είσαι κυνικός στην αγάπη, γιατί μπροστά σ' όλη την κηρασία και την απογοήτευση, είναι αξία αιώνια και ανανεωμένη σαν την χλόη.

Αποδέξου τη συμβουλή των χρόνων που περνούν, εγκαταλείποντας με αξιοπρέπεια της νεότητας τις χαρές. Ανάθρεψε την ψυχική σου δύναμη σαν ασπίδα στις ξαφνικές κακοτυχίες της ζωής. Αλλά μην ταλαιπωρήσε άδικα με παράδοξες ιδέες. Πολλοί φόβοι γεννιούνται απλά από κούραση και μοναξιά.
Πέρα από τη σωστή πειθαρχία, να είσαι τρυφερός με τον εαυτό σου. Είσαι και Εσύ τέκνο του Σύμπαντος, όχι λιγότερο σε αξία από τα δέντρα και τα αστέρια! Έχεις δικαίωμα να υπάρχεις εδώ. Επομένως κράτα ομόνοια με το Θεό, όπως τον θεωρείς ΕΣΥ ότι είναι.

Όποιες και αν είναι οι επιθυμίες και οι κόποι σου, κράτα γαλήνη στην ψυχή σου, μέσα στη συγχηση της ζωής. Παρ' όλο τον μόχθο και τα σπασμένα όνειρα, παραμένεις ένας κόσμος ωραίος. Πρόσεχε! Προσπάθησε να ανακαλύψεις την Ευτυχία!

(Βρέθηκε στην παλιά εκκλησία του Αγ.Παύλου στην Βαλτιμόρη το 1692).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου